Nordisk samarbejde

Tónlek 2022

Sverige

Tónlek 2022 arrangeredes som et nordisk samarbejde mellem RUM (Riksförbundet Unge Musikanter) i Sverige, Hima, Musik og Ungdom i Danmark, og den nordiske forening: Netværket NYSS.

Tónlek  blev afholdt på Vara Folkhögskol d. 31. juli - 6. august 2022.

Tónlek

Nordisk samarbejde 

Ideen med Tónlek er at skabe et samarbejde og en fælles forståelse for de Nordiske lande gennem musik.

De unge får venner i hele Norden, og bruger musikken som et fælles sprog. De udforsker gamle nordiske traditioner, ligheder og forskelle i folkemusik og dans, og inspirerer hinanden gennem forskellige måder at musicere og lære på.

Lærerne udveksler  pædagogiske erfaringer og materiale, og får udfordret deres pædagogiske erfaringer med elever fra hele Norden på alle niveauer.


Tónlek (tidligere NYSS)  har været afholdt i Norge (2012), Danmark (2013) Sverige (2014), Færøerne (2015), Finland (2016) og igen Danmark i (2018) Sverige (2019) og Danmark i (2021) og Sverige (2022)


Oprindelig initiativtager var Mette Hanskov, solobassist i Det Kongelige Kapel, København.


Kurset har udviklet sig meget gennem årene, og er i sin form enestående for Danmark og Sverige, med kombinationen af individuel undervisning og orkesterspil på højt niveau, samt fokus på social mangfoldighed


Pædagogisk leder, og Nordisk koordinator er Anne Marie Kjærulff, violinist i DR Symfoniorkestret og lærer på Goldschimdts Musikakademi i København.


Kurset arrangeres i tæt samarbejde mellem Musik og Ungdom i Danmark og Riksförbundet Unga Musikanter i Sverige

I år ved Projektleder Julie Tandrup KockI 2018 var NYSS på Orkesterefterskolen i Holstebro med den fantastiske Engelsk/Italienske dirigent Damian Iorio, som også har rødder i Danmark, (se billedet)


2019 var Tònlek Musikhögskolan Ingesund.

Vi kobler os derved på en gammel tradition for orkestersommerkurser  i Arvika.


Vi boede og spiste på Ingesund Folkehögskola lige ved siden af, Skolen er smuk og naturen fantastisk.